Atelier Anneke van Santen - Aaltjelaan 2 - 8455 JB Katlijk (bij Heerenveen) - Nederlands English

Anneke van Santen

Landschappen,Collages,Materieschilderijen, en Vogels

LANDSCHAP: De fascinatie van beweging en struktuur..

De laatste ontwikkelingen zijn het gebruik van natuurlijke pigmenten,  o.a.vulkaan as, ijzeroxide en lavasteen, en vulkaanzand in IJsland gevonden, en de rode aardepigmenten in Afrika. 

VOGELS: De dynamiek en beweging.

Elke vogel heeft zijn karakteristieke vleugelslag en beweging. Papegaaiduikers, Sterns, Lepelaars en Regenwulpen. Je herkent ze uit duizenden.  Ze treffend in hun eigen leefomgeving op het doek zetten is haar uitdaging!

COLLAGES: De kracht van zand en zeildoek.

Anneke van Santen heeft iets met zee, wind en vogels. Titels als Kustlijn, Twirre en Duikvlucht maken dat direct duidelijk. Des te opmerkelijker als je bedenkt dat deze kunstenaar midden in de weilanden van het Friese Katlijk woont, grenzend aan de bossen van Oranjewoud.
Zandbanken wolkenluchten zeeAls je haar materiaalgebruik ziet wordt echter veel duidelijk.. Stukken zeildoek met de ogen er nog in en stukken touw verwijzen direct naar zeilschepen en het leven op zee. Van Santen, geboren in Friesland, groeide op in Zeeland. ’Dat kan ook bijna niet anders’ zal menigeen denken bij het zien van haar geabstraheerde composities waarin de grijstonen van wolkenluchten en de okertinten van drooggevallen zandbanken overheersen. Het zeil komt van de schepen die onlosmakelijk met de zee zijn verbonden.


WerkwijzeMet verf, zand en ribkarton worden ruwe lijnen aangebracht.Het lijnenspel en de vormverhoudingen dragen bij aan de balans die Anneke zoekt en vindt. Met behulp van gevonden materialen wordt een authentieke wereld opgeroepen.

Het hergebruik van materialen die een andere functie hadden, levert kunst op waarin de referenties aan de oorspronkelijke functie zijn opgegaan in een nieuwe eenheid.

De dynamiek in het landschap is in veel werken zichtbaar, zoals vogels in de vlucht, de werveling van de wind en de stroming van het water. Beweging, die nooit verveelt en bij elk licht opnieuw weer leidt tot nieuwe ontdekkingen.

 

Sitemap Realisatie: Van der Let & Partners